(Dreigende) Betalingsachterstand

Een onverwachte financiële tegenvaller kan er voor zorgen dat u bepaalde rekeningen even niet (volledig) kan betalen. Raak dan niet in paniek, dit overkomt bijna iedereen wel eens en het is vaak ook makkelijker op te lossen dan u misschien denkt. Het belangrijkste is om zo snel mogelijk contact op te nemen. Uw schuldeisers zijn hier ook blij mee en zullen in veruit de meeste gevallen graag een haalbare afspraak met u maken, vooral als u er op tijd bij bent. Als u niet zo snel mogelijk contact opneemt dan kunnen de bijkomende kosten behoorlijk oplopen en wordt het steeds moeilijker om afspraken te maken.

Hieronder vindt u 5 stappen om uw (dreigende) schulden op te lossen. Lukt dit niet alleen? Geen probleem: De vrijwilligers van Loket Geldzaken helpen u hier graag bij. We kunnen helpen bij het bellen met de schuldeisers of u eventueel in contact brengen met een organisatie die kan helpen bij het overzicht op uw financiën. Neem in dat geval contact met ons op.

Stap 1: Vraag tijd
Bel met de schuldeiser en leg uw situatie uit. Geef aan dat u wilt betalen maar dat dit niet in een keer lukt. Als u nog geen duidelijk overzicht hebt van uw financiële situatie dan kunt u aangeven dat u even tijd nodig hebt om dit uit te zoeken. Meestal krijgt u dan wel enkele dagen of langer de tijd hiervoor. Noteer voor uzelf de afspraken, het tijdstip dat u gebeld hebt en de naam van degene waarmee u hebt gesproken.

Stap 2: Overzicht inkomen
Maak een overzicht van uw inkomen per maand. Denk hierbij niet alleen aan loon of uitkering maar ook aan vakantiegeld, toeslagen, KGB, gemeentelijke regelingen, etc.

Stap 3: Overzicht uitgaven
Maak een overzicht van uw uitgaven per maand. Vergeet niet om de kosten die niet iedere maand voorkomen ook mee te nemen. Bijvoorbeeld: Onderhoud/APK auto, verzekeringspremies, abonnementen, belastingen, enz.

Stap 4: Wat heb ik over?
Zodra u inkomsten en uitgaven op een rij hebt weet u wat u per maand kunt missen aan aflossing van de achterstand. Houdt u niets over of komt u zelfs tekort? Dan zult u moeten nadenken over het bezuinigen op niet direct noodzakelijke zaken.

Stap 5: Maak afspraken (en kom ze na)
Bel de schuldeiser(s) terug en maak haalbare afspraken over de aflossing. Het is ontzettend belangrijk om alleen afspraken te maken die u ook daadwerkelijk na kan komen. Maar u wilt er natuurlijk ook niet te lang aan vast zitten, als u er in de toekomst een tegenvaller bovenop krijgt dan wordt het misschien wel heel erg moeilijk. En u wil natuurlijk ook zo snel mogelijk weer volledig kunnen beschikken over al uw geld. Zoek daarom een goede balans tussen zo snel mogelijk aflossen en uw mogelijkheden. Wees eerlijk over uw situatie, dan is de kans op een snelle oplossing het grootst. Noteer voor uzelf de afspraken, het tijdstip dat u gebeld hebt en de naam van degene waarmee u hebt gesproken.

Lukt het niet met de bovenstaande 5 stappen? Neem dan gerust contact met ons op, dan helpen we u hierbij.